- Rower Marin Four Corners 1 czarny
- Rower Tabou 20 Poison Lite
- Rower Tabou 14 Rocket Lite MG
- Rower Eightshot X-Coady 20 SL
- Rower Tabou 26 Queen Nexus
- Hulajnoga Puky R 07 L black
- Łańcuch ABUS Granit City Chain 1010/140
- Ochraniacze kolan iXS Hack EVO+ czarne
- Tarcza hamulcowa Galfer 160mm MTB 6 śrub
- Okładziny hamulcowe Galfer Standard FD469G1053 typ FD469 do SRAM HDR, RED 22, Force, Level TLM i Ultimate na warunki suche i mokre
- Rękawki Endura FS260 Pro Thermo black
- Opona Vee Tire Co. Baldy 700x32C antyprzebiciowa drutowa
Dlaczego warto się zarejestrować?
Dzięki rejestracji otrzymasz od rabat na każdy produkt w naszym sklepie internetowym w wysokości 2%. Zachęcamy do korzystania z oferty. Dodatkowo będziesz zawsze na bieżąco informowany odnośnie nowych produktów i promocji. Zarejestruj i przekonaj się!
Magazyn SZOSA nr 2/2022
Opis
SZOSA - numer 2/2022
Czy nam się to podoba czy nie, nasze życie kręci się wokół jedzenia – i odbywa się to w sposób coraz bardziej nieudolny. Z jednej strony prześcigamy się w implementowaniu coraz bardziej wyrafinowanych koncepcji dietetycznych, z drugiej wciąż borykamy się z podstawowymi problemami, których tragikomicznym symbolem jest równoległy rozwój epidemii otyłości i problemu głodu na świecie.
Jak na tym tle wygląda żywienie nas w szczególności, tj. kolarzy i rowerzystów? Na pewno dobrze rozumiemy, jak ważne jest odżywianie w czasie jazdy, i mamy niezłą wprawę w zarządzaniu energią, bo ćwiczymy je nieustannie. Można więc powiedzieć, że dzięki rowerowi zdobywamy dobre przygotowanie do mierzenia się z żywieniowymi dylematami.
Z drugiej strony i tak miewamy z tym takie same problemy, jak cała reszta ludzkości. Tym bardziej, że poza jedzeniem „zwykłym” musimy jeszcze rozgryzać tajniki odżywiania sportowego, uwzględniającego większe zapotrzebowanie na energię.
Jeść batony czy kanapki? Jak rozplanować posiłki w ciągu dnia? Jak podczas wielogodzinnej jazdy? Co pić? Jak schudnąć, jeżdżąc? Czerpać energię z węglowodanów czy tłuszczów?
Lista podobnych pytań może być bardzo długa.
A na to wszystko na horyzoncie pojawia nam się kryzys żywieniowy, paliwowy i, ogólnie ekonomiczny. Ten kontekst będzie nam zapewne coraz trudniej pomijać podczas decydowania, co i w jakich ilościach kłaść na talerz każdego dnia.
SZOSA „Paliwo” jest zbiorem naszych – i naszych rozmówców – przemyśleń związanych z tymi wszystkimi sprawami. Są w tym wydaniu również informacje o charakterze poradnikowym – ostatecznie wszyscy lubimy usłyszeć konkretne wskazówki, co i jak jeść – ale punkt ciężkości postawiliśmy na zrozumienie podstawowych mechanizmów funkcjonowania naszego ciała i warunków, które należy temu ciału zapewnić, by mogło sprawnie się zasilać. Bez tego inwestowanie w specjalistyczne diety, suplementy, żele i izotoniki może być zwykłym marnowaniem pieniędzy.